CO2-afvang en -opslag grote winnaar SDE++ 2022

01 mei 2023

De regering heeft een overzicht met aanvragen en toekenningen van SDE++ subsidie in 2022 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat afvang en opslag van CO2 met een toegezegd subsidiebudget van 6,7 miljard euro de grote winnaar is. Dat is meer dan de helft van het toegekende 2022 budget. Het betreft 8 projecten in de industriecluster Maasvlakte/Rotterdam, die allemaal gebruik maken van het zogeheten Aramis-project. Deze projecten moeten een kleine 3 Mton CO2/jaar reduceren,

In totaal is aan ruim 1600 projecten SDE++ toegekend voor een totaalbedrag van 11,9 miljard euro. Dat is minder dan de 13 miljard euro die beschikbaar was. Deze onderbenutting is opmerkelijk, want in totaal vroegen maar liefst zo’n 2300 projecten een totaalbedrag van bijna 14 miljard euro aan. Pakweg 700 projecten voldeden echter niet aan de eisen die voor SDE++ gelden.

Als alle projecten met een subsidietoekenning worden gerealiseerd, dan zou dat moeten zorgen voor een CO2-reductie van 4,6 Mton/jaar. Daarvoor betaalt de regering waarschijnlijk beduidend minder dan de toegekende 11,9 miljard euro. SDE++ dekt namelijk de zogeheten onrendabele top af, oftewel, het deel van de kosten die niet op de markt kunnen worden terugverdiend. Dat deel is relatief laag bij de huidige hoge marktprijzen voor energie en emissierechten.  


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….