Belangrijke aandachtspunten bij het vergelijken van energietarieven

10 november 2020

Denk je eraan om over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan staat het vergelijken van tarieven uiteraard hoog op je prioriteitenlijstje. Wat we vaak zien is dat mensen hier de fout in gaan, omdat de tarieven niet  bij alle leveranciers hetzelfde worden gepresenteerd. Bij Gazprom Energy zijn we transparant over de prijzen, dus we laten je graag zien waarin de verschillen zitten. Zodat je een goede, overwogen keuze kunt maken, zonder verrassingen achteraf.


Hoe zijn energietarieven opgebouwd?

Om het verschil in de prijspresentatie te begrijpen, is het allereerst handig om te weten hoe de prijzen überhaupt zijn opgebouwd. De totale energieprijs is opgebouwd uit een aantal elementen: levering, netbeheer en overheidsheffingen.

Prijsopbouw

Levering

 • De ‘kale’ kWh prijs of de prijs per m³ gas: de prijs per kWh elektriciteit of m³ gas die een energieleverancier rekent. Dit kan per leverancier verschillen en is mede afhankelijk van de groothandelsmarkt (de inkoopprijs voor de leverancier zelf).
 • Vaste leveringskosten (‘vastrecht’). Ook dit kan per leverancier verschillen.

Overheidsheffingen

 • Energiebelasting. Dit is een belasting die geheven wordt door de Rijksoverheid en die door de energieleverancier in rekening wordt gebracht namens de overheid.
 • Opslag Duurzame Energie. Dit is een heffing die is ingevoerd door de overheid om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren. De energieleverancier brengt dit namens de overheid in rekening.
 • BTW. De kale kWh prijs of m³ prijs, Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie worden bij elkaar opgeteld en hierover betaal je het standaard btw tarief van 21%.

Netbeheer

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk wat nodig is voor het transport van energie. In elke regio is een andere netbeheerder actief. Je kunt niet zelf je netbeheerder kiezen. De netbeheerder rekent kosten voor de aansluiting op het netwerk, het transport van gas en elektriciteit, systeemdiensten en meterkosten. Over al deze kosten betaal je 21% btw. De energieleverancier int deze kosten namens de netbeheerder.

Het enige onderdeel waarop je als ondernemer invloed kunt hebben is de levering. De hoogte van dit tarief is namelijk afhankelijk van de energieleverancier waarvoor je kiest en het moment waarop je inkoopt. De overheidsheffingen en de kosten voor het netbeheer zijn bij elke leverancier gelijk.


Waar moet je op letten bij de prijsvergelijking?

Bij het vergelijken van energietarieven is het dus heel belangrijk om te kijken welke zaken bij een opsomming van de tarieven zijn inbegrepen. Houd hiervoor de volgende punten in de gaten:

 • Worden de tarieven bijvoorbeeld gepresenteerd inclusief of exclusief btw? Inclusief of exclusief vaste kosten? In- of exclusief overheidsheffingen?
 • Vergelijk je vaste tarieven met vaste tarieven en variabele met variabele?
 • Wordt het tarief getoond inclusief of exclusief een eventuele korting?
 • Vergelijk je het tarief van groene of grijze energie?
 • Vergelijk je tarieven voor eenzelfde contractduur?
 • Vergelijk je tarieven voor een enkele of dubbele meter?
 • Vergelijk je tarieven voor hetzelfde type aansluiting? En op eenzelfde moment?

Vergeet daarnaast ook niet de voorwaarden van de overeenkomst en eventuele acties, de kwaliteit van de klantenservice en voorwaarden bij teruglevering te checken bij het vergelijken van offertes. Bel bijvoorbeeld eens met verschillende klantenservices om te kijken hoe lang je in de wacht staat voordat je geholpen wordt.


Hoe zit het met de tarieven op vergelijkingswebsites?

De meeste vergelijkingssites presenteren de tarieven voor de verschillende leveranciers op eenzelfde manier, wat het dus makkelijker maakt om te vergelijken. Echter, niet alle energieleveranciers zijn te vinden op de vergelijkingssites. Kijk dus ook op de websites van de energieleveranciers zelf en let daarbij goed op bovenstaande zaken.


Let op voorwaarden bij een welkomstbonus

Let bij een welkomstbonus op de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Als je bijvoorbeeld 1x storneert, niet tijdig betaalt of een paar dagen te vroeg overstapt, dan kun je in sommige gevallen geen aanspraak op de bonus meer maken. Houd dit dus goed in de gaten.


Geen appels met peren vergelijken?

De experts van Gazprom Energy denken graag mee over de juiste inkoopstrategie. Hier horen onder andere het juiste inkoopmoment, prijstype (vast of flexibel), contractduur en het op de hoogte houden van energietarieven bij. Samen kijken we naar wat de juiste keuzes zijn. Geef je gegevens door en onze experts helpen je graag verder.

 

In deze artikelen vind je nog meer informatie over dit onderwerp:


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….