6 manieren om jouw medewerkers te motiveren en de winterdip te verslaan

02 februari 2018

Productiviteit en gemoedstoestand kunnen in een dip raken; dit is slecht nieuws voor managers die hun team willen motiveren en hoge prestatieniveaus willen behouden.

Misschien moet je een paar trucjes en tactieken gebruiken om je team door de diepten van de winter heen te motiveren. Daarom hebben we wat adviezen verzameld van een paar experts uit de sector om je te helpen om de motivatie en de prestaties op topniveau te houden.

Ga uit met vrienden

De korte, scherpe toon van je wekker op maandagochtend kan het je ongelooflijk moeilijk maken om jezelf uit bed te slepen, vooral als je bed lekker warm is en het buiten koud is. Sandie Maylor, hoofd van Consumer Lifestyle bij Cherish PR omschrijft een bekende situatie: "De eerste paar maanden van het jaar kunnen een uitdaging zijn om doorheen te komen, omdat de feestelijk sfeer wordt vervangen door de koude, grimmige realiteit van een hectisch werkschema en een krap budget. Het koude weer en de donkere ochtenden en avonden helpen hier ook niet bij!"

 

Een afspraak in je agenda is snel geregeld, dus om de blues tegen te gaan, raadt ze je aan om het leven op te vrolijken door met zoveel mogelijk vrienden af te spreken: "Als je tijd met familie hebt doorgebracht, maar normaal gesproken alleen woont, probeer dan je vrienden te zien om een ​​gevoel van verbondenheid en gemeenschap te houden. Als het budget na de feestdagen krap is, kun je nog steeds gezellig samen eten. Een gedeelde maaltijd kan het beste tegengif zijn tegen alleen zitten en je somber voelen, terwijl anderen waarschijnlijk precies in hetzelfde schuitje zitten."

Waarom voer je dit jaar niet één keer per week een teamontbijt in? Zorg op maandagochtend voor iets lekkers en heerlijke ontbijtproducten om het team bij elkaar te brengen en hen een extra stimulans te geven.

Investeer in een Learning Management Systeem

Als sommige leden van het team het gevoel hebben dat ze in een sleur zitten, kan het een geweldige motivatie zijn om hen iets te geven wat ze kunnen leren op de werkplek. Chieu Cao, CMO en mede-oprichter van het platform voor personeelsbeloningen Perkbox stelt voor om te investeren in het creëren van kansen.

"Investeer een klein percentage van je nieuwe budget in een Learning Management Systeem (LMS). Onze research toont aan dat 32% van de medewerkers zich stoort aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden.

"Een LMS geeft uw medewerkers toegang tot enorme hoeveelheden on-demand en real-time trainingsschema's. Niet alleen het bedrijf profiteert van de verbetering van zijn personeel, maar werknemers zullen ook de ontwikkelingskans waarderen. Zorg er voor dat je je mensen een paar uur per week laat vrijmaken om het materiaal te gebruiken - het zal een welkome verandering zijn! "

Stel realistische doelen

Met een nieuw jaar komen er nog eens 12 maanden om nieuwe dingen uit te proberen, je bestaande vaardigheden te verbeteren en de doelen te bereiken die je misschien in 2017 hebt gesteld, maar die je net hebt gemist. Sandie zegt: "Als het jaar daarvoor niet zo geweldig was, zie dan 2018 als de start van een gloednieuw hoofdstuk. Schrijf op hoe jij wilt dat jouw jaar eruitziet en stel realistische doelen om dit te bereiken. Het is tijd om vooruit te kijken en alle ongeluk of pech die samenhangen met het verleden achter je te laten."

Als manager of teamleider is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de doelen van je team realistisch en inspirerend zijn. Als je ze te moeilijk maakt, dan verlamt je team; maak je ze te simpel, dan zal niemand nog veel inspanning tonen - dus er ligt een serieuze taak om ervoor te zorgen dat je doelen het team vooruit helpen.

Stimuleer beweging

Volgens Sandy: "Bewegen is een geweldige activiteit en een natuurlijk tegengif tegen een slecht humeur. Je hoeft niet meteen lid te worden van een sportschool of een marathon te lopen om hiervan de voordelen te plukken. Probeer eens lopend of op de fiets naar je werk te gaan of een wandeling te maken tijdens de lunch als je je niet goed voelt. Het zal je verbazen wat voor een boost dit je geeft."

Gezelschap kan vaak een goede stimulans zijn die veel mensen nodig hebben om te gaan bewegen - dit is voor jou een geweldige kans om teamactiviteiten te organiseren. Je bent er dan allemaal om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen, maar je kunt ook tegen elkaar strijden, wat ons bij het volgende punt brengt. 

Motiveer via een spelvorm

De toenemende trend van gamificatie (speltechnieken) op de werkplek is een geschikte, kleine motivatie die de moeite waard is om in te zetten. Door de combinatie van technologie en psychologie integreert gamificatie elementen van gaming in de werkomgeving en draagt het bij aan een zeer effectieve en boeiende leerervaring. Van quizzen en scoringsspellen tot geïntegreerde leerpaden: het is een uitstekende manier om de gebruikelijke taken van je medewerkers te combineren.

Chieu zegt: "Gamificatie voegt een plezierelement toe en werkt bijzonder goed wanneer zowel peer-to-peer als top-down worden gedeeld. Naast het stimuleren van de productiviteit en prestaties, kunnen de frequente feedback en samenwerking de werkrelaties versterken en de inspanningen afstemmen om een ​​meer gestroomlijnd personeelsbestand te creëren.”

Beloon met erkenning

In dezelfde lijn als het bovenstaande is het belangrijk dat je medewerkers zich gewaardeerd voelen en een prestatiegevoel creëren, vooral als het gaat om hun motivatie. Het erkennen van hun talenten en capaciteiten door middel van een formeel schema is zeker de moeite waard om naar te kijken. Chieu zegt: "Een van de beste manieren om de winterblues te verslaan is het introduceren van een erkenningsprogramma om je mensen te helpen met de taak die moet worden uitgevoerd. Volgens een eigen recent onderzoek, vindt 66% van de werknemers dat beloningen de loyaliteit zouden vergroten."

Lana Elie, CEO van online bloemistenbedrijf Floom, stelt het gebruik van teamdoelen en collectieve erkenning voor als middel om al het personeel te stimuleren.

"Wij werken op een zeer open wijze, waarbij successen en mislukkingen met het hele team worden gedeeld en ik probeer leiding te geven op een manier waardoor het team weet dat waar ze voor werken ook echt iets van hen is.

"Dit betekent dat we individuele en teamprestaties kunnen vieren op dezelfde manier als wanneer we met problemen te maken hebben, waardoor iedereen gemotiveerd blijft en ernaar streeft om door dik en dun beter te worden."

Of het nu gaat om peer-to-peer-waardering, jubileumuitkeringen, de klassieke werknemer van de maand of beloningen voor het hele team, het werkt enorm positief om mensen te laten weten dat ze het goed doen. Zelfs een klein dankjewel kan al een hoop voordeel brengen…

Vond je het leuk om dit artikel te lezen? Vergeet dan niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….