10 websites waar je gratis prachtige stockfoto’s kunt vinden voor jouw bedrijf

12 maart 2020

Het juiste beeld kan, ongeacht jouw merk of bedrijf, bijdragen aan de manier waarop mensen jouw bedrijf zien. Of je nu je website of een reguliere blog wilt opfrissen, gedurfd beeldmateriaal trekt en spreekt aan. Bovendien zal iedere boodschap die jij wilt overbrengen versterkt worden door het toevoegen van afbeeldingen die jouw woorden kracht bijzetten. Hiermee wordt jouw merknaam en marktpositie versterkt bij potentiële klanten.

Als je naar de cijfertjes kijkt, kunnen we stellen dat content met beeldmateriaal 94 % meer kans heeft om gedeeld te worden. Daarnaast heeft het meer marktwaarde  in vergelijking tot content die puur en alleen uit woorden bestaat. Ook is er natuurlijk het esthetische voordeel: niemand vindt het interessant om door lappen tekst zonder plaatjes te scrollen.

In een ideale wereld zouden we allemaal over de middelen en de tijd beschikken om er zelf op uit te gaan met een professionele camera om de perfecte plaatjes te schieten voor een website. Dit is echter in de meeste gevallen simpelweg niet reëel. En dus zijn de meesten van ons afhankelijk van stockbeelden.

Gelukkig hoeft beeldmateriaal van een hoge kwaliteit niet veel te kosten. Dit is natuurlijk goed nieuws als je geen budget of mogelijkheid hebt tot het creëren van je eigen foto’s. Er zijn allerlei bronnen beschikbaar voor het verzamelen van gratis stockfoto’s, illustraties, vectoren en nog veel meer. We zetten een aantal websites op een rijtje, zodat jij jouw content de benodigde boost kunt geven zonder dat je hier teveel geld aan kwijt bent.


Wat voor soort beeldmateriaal zoek je?

Om je te helpen bij het vinden van de perfecte afbeeldingen, video’s en vectoren, hebben we onze 10 favoriete bronnen op een rijtje gezet op basis van hun specialiteit.
 • Algemeen beeldmateriaal
 • Eten en drinken
 • E-commerce   
 • Historisch
 • Start-up gerelateerd
 • Natuur en omgeving


Hoe gratis is gratis beeldmateriaal?

Voordat we verder ingaan op de lijst met websites, moet je eerst op de hoogte zijn van een aantal zaken met betrekking tot auteursrecht en toegankelijk beeldmateriaal. Sommige websites staan het toe om foto’s voor privégebruik te downloaden, maar niet om deze foto’s voor commerciële doeleinden in te zetten.

Andere foto’s vallen weer onder het creative commons license. Dit  betekent dat je beeldmateriaal mag kopiëren, aanpassen en verspreiden voor commerciële doeleinden, zonder hiervoor eerst om toestemming te vragen:

De persoon die deze akte aan een werk heeft verbonden heeft het werk toegewezen aan het publiek domein door wereldwijd zijn of haar rechten op het werk onder het auteursrecht, inclusief alle bijbehorende en naburige rechten, af te staan, voor zover door de wet is toegestaan.” – CreativeCommons.org

De eigenaren van dit beeldmateriaal geven dus toestemming aan gebruikers om hun werk aan te passen, te editen en te gebruiken zonder dat ze problemen krijgen met copyright. Ander beeldmateriaal kan ook commercieel worden gebruikt, maar dan wel met de toestemming van de eigenaar.


Algemeen beeldmateriaal

De volgende bronnen zijn, met hun grote hoeveelheid en verscheidenheid aan foto’s, perfect als je op zoek bent naar een beetje inspiratie.

 • Freerange

Als je op Freerange een gratis lidmaatschap neemt, betekent dit dat je toegang zult hebben tot duizenden hoge resolutie foto’s. Bovendien kan al dit beeldmateriaal gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Als jouw bedrijf zijn eigen beeldmateriaal wilt maken, biedt de site Google AdSense aan. Op deze manier kan je als maker ook geld verdienen.   

 • Pexels

Pexels biedt gratis duizenden foto’s voor commercieel gebruik en is een zeer gewaardeerde website. Het handige aan Pexels is de mogelijkheid om populaire zoektermen te gebruiken, zodat je ander beeldmateriaal kunt kiezen dan je concurrent. Bovendien maakt de uitgebreide zoekfunctie het makkelijker om de juiste foto te vinden voor jouw site of blog.

 • StockSnap

Met dagelijks honderden nieuwe foto’s, kun je in de collectie van StockSnap vast vinden wat je zoekt, waar je ook aan werkt.

 

Eten en drinken

 Ben je bezig met het bundelen van recepten of het schrijven van culinaire blogs? Dan kun je je hart ophalen met de volgende websites. Ze staan boordevol foto's van eten en drinken.

 • Foodiesfeed

Als je op zoek bent naar echte smakelijke foto’s, dan moet je bij Foodiesfeed zijn. Of het nu gaat om een heerlijk uitziend dessert of om een exotisch gerecht uit een ver oord: de collectie van ruim 1.000 foto’s zal jouw content zeker oppeppen. Bovendien kun je met filter opties als Top View, Healthy, Close Up, Fresh en Vegan de juiste afbeelding vinden, zodat deze perfect bij jouw artikel, landingspagina of e-mail past.

E-commerce

De volgende stockfoto website is speciaal gemaakt voor kleine bedrijven. Het biedt niet alleen gratis foto’s aan, maar kan je ook helpen bij het opzetten van ieder onderdeel van jouw online platform.

 • Burst

Voor diegenen die werkzaam zijn in de wereld van e-commerce biedt Burst (afkomstig van Shopify) duizenden gratis foto’s om jouw content te verfraaien. Er is een grote selectie aan zakelijk getinte foto’s waaruit je kunt kiezen, waaronder detailhandel, e-commerce, financiën en andere producten. De website heeft 28 verschillende categorieën, elk weer onderverdeeld in subcategorieën.

Ze maken hun aanbod nog aantrekkelijker door advies te geven over het waarmaken van je (online) zakelijke ideeën. Verder bieden ze tips voor het verbeteren van je Facebook campagnes.


Historisch

De volgende bronnen kunnen je helpen bij het vinden van ongewone en aantrekkelijke beelden voor je blog posts, zonder daarvoor te hoeven betalen.

 • USA.gov

Deze site behoort tot een niche subcategorie, maar biedt je wel de mogelijkheid om gebruik te maken van fascinerend materiaal. Op USA.gov vind je een breed scala aan afbeeldingen over allerlei historische gebeurtenissen en figuren.

 • Wikimedia

Ook Wikimedia biedt een groot aantal foto’s, waaronder van iconische, historische gebeurtenissen, waar jij gebruik van kunt maken. Met meer dan 34 miljoen gratis media-items, waaronder video- en geluidsmateriaal, is dit een essentiële bron voor grafische vormgevers, fotografen, en andere creatievelingen.

 • New Old Stock

Hoewel deze vintage foto database stelt dat hun content toegankelijk is zonder beperkingen van het auteursrecht, is het toch aan te bevelen om dit per keer te controleren. De website biedt desondanks een grote selectie foto’s van vroeger, van bijvoorbeeld astronauten die trainen voor hun volgende missie, opnames van oude filmsets, of stoomtreinen die vanaf een station vertrekken.

Speciaal voor startende ondernemers

 Als je bij het onderdeel over e-commerce niks kunt vinden, is de kans groot dat je bij deze website wel materiaal voor start-ups kunt vinden:

 • Startup Stock Photos

Er is zelfs een speciale stockfoto website voor startende ondernemers. Een uitstekende bron als je een blog schrijft over hippe, nieuwe ondernemingen bijvoorbeeld. Zorg er alleen wel voor dat je de licentie restricties  van tevoren goed bekijkt.

Natuur en Omgeving

Tot slot, als je jouw website, blogs en e-mails een beetje wilt opfleuren is de volgende website een perfect startpunt.

 • Picography

Voor prachtige natuurfoto’s en foto’s van landschappen valt Picography misschien niet zo op. De website bevat namelijk maar iets meer dan 500 foto’s. Maar dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de indrukwekkende foto’s die ze bezitten. Van besneeuwde bergtoppen tot ongelofelijke close-ups van bloemen en planten: Dit is jouw bron als je jouw publiek wilt imponeren met prachtige foto’s van buiten.    

Vond je dit een leukl? Vergeet niet de rest om de rest van onze blog- en nieuwsartikelen te bekijken. Of ga voor meer informatie over ons aanbod van zakelijke energie naar de homepage of bel ons vandaag nog op 0800-4297766..

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van Gazprom Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. Gazprom Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties


Deel dit


Dit vind je misschien ook interessant….