Wet milieubeheer en Informatieplicht energiebesparing

17 november 2023

Terug naar Informatie & Nieuws

Wet milieubeheer en Informatieplicht energiebesparing

Verbruikt jouw bedrijf 50.000 kWh elektriciteit of meer per jaar of 25.000 m³ aardgas of meer (of een equivalent daarvan) per jaar? Dan moet je de energiebesparingsplicht naleven: je bent verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Daar is de Informatieplicht energiebesparing bijgekomen: de plicht om sinds 1 juli 2019 al je energiebesparende maatregelen te rapporteren.

Je vraagt je nu wellicht af welke energiebesparende maatregelen je dan moet nemen? En welke investeringen je moet doen? En niet geheel onbelangrijk; wat de terugverdientijd is?

Geen zorgen. Hier kunnen wij je mee helpen.

De Wet milieubeheer

Bedrijven en instellingen met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas per jaar zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend worden.

De informatieplicht energiebesparing is onderdeel van de Wet milieubeheer.

Informatieplicht energiebesparing

Vanaf juli 2019 heb je als ondernemer een informatieplicht energiebesparing.
Dit betekent dat je de overheid moet melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen.

De overheid gaat streng toezien op deze nieuwe wetgeving. Het is daarom belangrijk om te weten wat de informatieplicht voor jouw bedrijf inhoudt.

 

Erkende maatregelenlijst

Om het makkelijker te maken heeft de overheid samen met brancheorganisaties lijsten met erkende maatregelen opgesteld. Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Het is toegestaan om deze maatregelen te vervangen door alternatieve maatregelen, zolang je kunt aantonen dat ze dezelfde energiebesparing teweegbrengen. 

Dit kunnen wij voor jou doen. We rapporteren alle genomen, erkende maatregelen, geheel conform de Wet milieubeheer.

Contact
opens in new window