Prijsplafond

19 december 2022

Terug naar Informatie & Nieuws

Prijsplafond

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor zowel gas als elektriciteit voor kleinverbruikers. Tot een bepaald verbruik betaal je een vast tarief. De hoogte van dit tarief wordt door de overheid bepaald. Voor het verbruik boven deze grens is er geen plafond en gelden de reguliere tarieven van de overeenkomst met jouw energieleverancier. Door het prijsplafond wordt de energierekening voor kleinverbruikers in de meeste gevallen lager. 
De regeling geldt voor gas alleen voor kleinverbruik aansluitingen die in bedrijf gesteld zijn, voor elektriciteit geldt de regeling alleen voor kleinverbruik aansluitingen die in bedrijf gesteld zijn en een verblijfsfunctie hebben (je kunt wonen of werken op de locatie).

Er zijn ook andere redenen waarom het termijnbedrag per 1 januari 2023 anders kan zijn.


Maximumtarief tot een bepaald gebruik

Met het prijsplafond gelden er maximale tarieven tot een bepaald verbruik (het verbruiksplafond):

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas, 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming gelden in 2023 maximale tarieven. Deze tarieven zijn (inclusief energiebelasting en btw):
€ 0,40 per kWh elektriciteit
€ 1,45 per m3 gas
€ 47,38 per GJ stadswarmte

De meeste kleinverbruikers krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Je hoeft zelf niks te doen om deze korting te krijgen; deze wordt verrekend door jouw energieleverancier.
Verbruik je meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaal je daarvoor het tarief uit de overeenkomst die je hebt met jouw energieleverancier. Is het tarief in de overeenkomst lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor jouw totale verbruik het tarief uit de overeenkomst. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.


Bron: Rijksoverheid.nl

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers
Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Je bent een kleinverbruiker (elektriciteit) als je een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Voor de Gaswet ben je een kleinverbruiker als je gasaansluiting(en) hebt met een capaciteit van minder dan of gelijk aan 40 kubieke meter per uur (40 m3/h). Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract.

Verdeling maximaal verbruik
Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. De meeste klanten ontvangen hun jaarlijkse energie-afrekening in de loop van het jaar. Het totale verbruiksplafond voor elektriciteit en gas is daarom verdeeld per dag. Blijf je onder dit verbruik, dan neem je het verbruik wat overblijft automatisch mee naar de volgende maand. Totdat je de jaarafrekening krijgt. Het tegoed wat je dan eventueel nog hebt, kan niet meegenomen worden naar de periode na de jaarafrekening. Dan begint namelijk weer een nieuwe periode. Die nieuwe periode duurt tot en met 31 december 2023. Dit is de einddatum van het prijsplafond. 

Omdat je in de winter meer energie verbruikt dan in de zomer, is het maximumverbruik niet gelijk over het jaar verdeeld. Onderstaande grafieken laten de verdeling van het verbruiksplafond per maand zien:

 

Rekenvoorbeeld
Een kleinverbruiker krijgt op 1 mei de jaarlijkse afrekening. In de periode van 1 januari tot en met 30 april mag deze kleinverbruiker 654 m3 gas en 1093 kWh elektriciteit gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. Wordt er meer verbruikt? Dan wordt daarvoor het tarief uit de energieovereenkomst betaald. Van 1 mei tot en met 31 december mag deze kleinverbruiker nog 546 m3 gas en 1807 kWh elektriciteit gebruiken tegen de tarieven van het prijsplafond. 


Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven

Er komt een steunpakket voor energie-intensieve mkb-ondernemingen: Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Meer informatie over deze Tegemoetkoming Energiekosten is te vinden op de website van RVO. Aanvragen kan vanaf 21 maart 2023 via het RVO.

Ik heb geen slimme meter of deze is niet uitleesbaar
Ongeveer 88% van de Nederlanders met een kleinverbruik aansluiting heeft tegenwoordig een slimme meter. Daarmee kunnen wij bij elke tariefwijziging uw meterstand automatisch uitlezen en hoeft u niet zelf de meterstanden af te lezen en aan ons door te geven. Niet alleen makkelijk, maar u krijgt zo ook meer inzicht en grip op uw verbruik en de daaraan gerelateerde kosten en een afrekening gebaseerd op uw exacte verbruik.
Heeft u wel een slimme meter, maar heeft u deze administratief niet uitleesbaar laten zetten door de netbeheerder? Overweeg dan om de netbeheerder te vragen dit om te zetten. Heeft u nog een conventionele / niet-slimme meter? Dan kunt u uw netbeheerder verzoeken alsnog een slimme meter te plaatsen. Heeft u nu een conventionele meter en wilt u graag extra standen doorgeven per 1 januari 2023? Dien deze dan in bij onze klantenservice door het sturen van een email waarin u het adres, EAN-code, meternummer, meterstanden, opnamedatum vermeldt en ook en een foto meestuurt van de meter. Op de foto ook moet duidelijk zichtbaar maakt zijn wanneer deze foto is genomen. Dit moet u dan uiterlijk in de eerste week van januari 2023 naar ons sturen.  

Veelgestelde vragen
Hieronder staat een overzicht van vragen die vaak gesteld worden over dit onderwerp. Op de website van de overheid vind je nog meer vragen.

opens in new window