Energiebesparende tips voor ondernemingen

14 januari 2022

Terug naar Informatie & Nieuws

Energiebesparende tips voor ondernemingen

Bij het runnen van een bedrijf denk je misschien niet meteen aan je energierekeningen. Je hebt immers een lange takenlijst waar je aandacht naartoe gaat met zaken als meetings, klantenwerving en salaris betaling; besparen op de energiekosten bungelt waarschijnlijk ergens onderaan de lijst.

Met de huidige stijging in energiekosten is het echter wel de moeite waard om je energierekeningen eens goed onder de loep te nemen. Bezuinigen op energie binnen het bedrijf kan zorgen voor significante besparingen, waardoor er geld vrijkomt om in andere aspecten van je bedrijf te investeren.

Het verlagen van je energieverbruik speelt natuurlijk ook een grote rol bij het verbeteren van de duurzaamheid van je bedrijf.  Door minder energie te verbruiken of door over te stappen naar efficiëntere of herbruikbare energiebronnen voor bedrijven kunnen we de vraag naar fossiele brandstoffen verlagen en zo een gezonder milieu creëren voor iedereen.

Bovendien is het heel eenvoudig om de cijfers omlaag te brengen wat betreft zakelijke energiekosten en daarmee je duurzaamheid te vergroten. Als je een onderneming bent die graag wat groene punten zou willen scoren is het altijd goed om dergelijke daden bij je woorden te voegen.

Je voorkomt hoge rekeningen en onnodige vervuiling. Geen enkele reden om het niet te doen dus! Om je te helpen bij het verminderen van je energiekosten hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet voor zowel grote bedrijven als kleine, startende ondernemers.

Verander van energieleverancier 

Wist je dat je binnen een paar weken van energieleverancier kunt veranderen zonder dat hier al teveel gedoe bij komt kijken? Veranderen van energieleverancier is een van de snelste manieren om te besparen op je energiekosten; toch lopen 1.3 miljoen bedrijven betere deals mis door bij dezelfde leverancier te blijven.

Voer een energie audit uit binnen jouw bedrijf

Je kunt geen betekenisvolle veranderingen doorvoeren als je niet weet waar je het meeste geld aan verliest. Een energie audit houdt in dat je het gehele bedrijf gedetailleerd in kaart brengt en analyseert waar veranderingen kunnen en zouden moeten worden gemaakt. Weet je niet waar je moet beginnen?

Zet computers en andere apparaten uit

Veel bedrijven worstelen ermee om regels te handhaven wat betreft het ‘s nachts uitzetten van apparaten; maar het kan echt een groot verschil uitmaken voor je energiekosten.  Over een jaar genomen zal een enkele desktop computer en PC monitor  ongeveer 10 euro aan energie verbruiken door altijd standby te staan. Vermenigvuldig dat met 50 werknemers en dan heb je opeens 300 euro die je jaarlijks kunt besparen door simpelweg de computer helemaal uit te zetten aan het einde van de werkdag.

Op dezelfde manier kan het aanlaten van lichten ervoor zorgen dat je energiekosten enorm stijgen. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door te investeren in een motion-sensor lichtsysteem. Je kunt nog verder besparen op je rekeningen door traditionele gloeilampen te vervangen door fluorescerende gloeilampen; deze verandering zorgt voor significante jaarlijkse besparingen.

Een bijkomend voordeel is dat een compacte fluorescerende gloeilamp ongeveer 10.000 uur meegaat terwijl een traditionele gloeilamp ongeveer 600-1.000 uur meegaat. Je zult de gloeilampen dus ook minder vaak hoeven te vervangen.

Nog een manier om te besparen op je energiekosten, waar bedrijfseigenaren zich misschien niet bewust van zijn, is door werknemers te voorzien van energiebesparende apparaten. Laptop computers,  bijvoorbeeld, verbruiken 90 procent minder energie dan standaard desktop computers. Kies hierbij voor apparaten met een A+ energielabel en je kunt goedkopere energierekeningen verwachten- waarbij de aankoopprijs van het apparaat ook nog eens in je voordeel uitvalt.

Houd je kantoor warm en je rekeningen laag

Als het wat fris is op kantoor krijg je vaak te maken met ontevreden werknemers en dalende productiviteit doordat er gewerkt moet worden in een koud kantoor. Na vele klachten is het makkelijk om toe te geven en simpelweg de verwarming heel hoog te zetten. Hoewel je werknemers er warm bij zullen zitten, zul je met geld moeten smijten om je energierekeningen bij te kunnen houden.

Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om de boel warm te houden zonder de verwarming heel hoog te moeten zetten. Bedenk bijvoorbeeld dat het verlagen van de verwarming met 1 graad  jaarlijks 85-90 euro kan besparen in een eengezinswoning. Bedenk vervolgens maar eens wat het voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen.

Uiteraard is het de moeite waard om je verwarming ‘s nachts of als je overdag een paar uur weg bent omlaag te zetten. Let er alleen wel op dat je je verwarming niet helemaal uitzet omdat dit ervoor kan zorgen dat je leidingen bevriezen tijdens de koudere maanden.

Kleine kiertjes bij ramen en deuren kunnen ook veel kou doorlaten. Voor het beste resultaat kun je investeren in het isoleren van ramen en deuren. Zorg er ook voor dat je ze altijd dicht doet zodat je het verschil ook daadwerkelijk in je portemonnee merkt.

Je zou ook kunnen overwegen om je plafond en muren te isoleren.  Hier hangt wel een groter prijskaartje aan maar op de lange termijn bespaar je hierdoor nog meer op je energiekosten.

Hoewel het dragen van werkuniformen niet meer van deze tijd is, zijn er nog veel bedrijven die hier wel duidelijke richtlijnen in hanteren. Het is namelijk niet logisch om een kantoor zo warm te houden dat werknemers zomerkleding kunnen dragen in de winter. Overtuig je werknemers ervan dat ze hun steentje kunnen bijdragen door warme kleding te dragen en zo op energiekosten te besparen.

Dit kan prima werken voor werknemers op een kantoor maar hoe zit dat met de detailhandel tijdens de koude maar drukke feestdagen? De deur open houden brengt ook de kou binnen, waardoor je gedwongen wordt om de verwarming hoog te zetten. Het is belangrijk voor winkeliers om een welkome omgeving te creëren door shoppers een behagelijke ruimte te bieden. Zorg er dan voor dat de deur in elk geval altijd dicht blijft om zo de warmte binnen te houden.

Gebruik natuurlijk gas voor de verwarming

Gas is ongeveer de helft goedkoper dan electriciteit per kWh, dus als het mogelijk is, overweeg dan om over te stappen naar natuurlijk gas voor het verwarmen van je kantoor. Je zult erachter komen dat investeren in de overstap van electriciteit naar gas je op de lange termijn veel geld kan besparen.

Houd verwarmingen, radiatoren en ventilatieroosters vrij

Meubels voor radiatoren en roosters plaatsen kan warmte tegen houden, waardoor meer verwarming nodig is om het juiste effect te verkrijgen. En nog belangrijker, je werknemers moeten veilig kunnen werken; door electrische verwarmingen te blokkeren creër je brandgevaar.

Blijf koel en bespaar geld

Aan de andere kant wil je je kantoor ook koel houden als het buiten juist erg warm wordt. Als je over een airconditioning unit beschikt kun je misschien overwegen om het weer wat ouderwetser aan te pakken. Een gemiddelde airconditioning verbruikt ongeveer 3.500 watt aan energie terwijl de gemiddelde ventilator slechts 60 watt verbruikt- zelfs op de hoogste stand.

Als je toch graag je A/C unit wilt behouden kun je in ieder geval de air conditioning filters op regelmatige basis (ieder half jaar) vervangen. Het vervangen van een vervuild, verstopt filter door een schoon filter kan het energieverbruik van je airconditioning met  5-15% verlagen.

Koelkasten en vriezers op de werkvloer krijgen vaak ook niet de benodigde aandacht en onderhoudsbeurten. Door deze apparaten 1 x per jaar wat extra aandacht te geven kun je het verbruik sterk verlagen.

Door vriezers goed bevroren te houden en de koelkast niet te vol te proppen kun je het verbruik ook verminderen. Voor de gemiddelde vriezer komt dit ongeveer op 62 euro minder kosten per jaar maar dit zou nog hoger uit kunnen vallen als je ook op het onderhoud let.

Let op je waterverbruik

Thuis zorgt warm waterverbruik for ongeveer 10% van de gemiddelde energierekening, en hoewel dit cijfer lager uitvalt in zakelijke omgevingen is het toch de moeite waard om je waterverbruik in de gaten te houden. Bedenk of de uren dat warm water beschikbaar is kunnen worden teruggebracht en let ook op lekkende kranen. Je zou versteld staan van de hoeveelheid verspilling die hierdoor ontstaat.

Als er regelmatig koffiepauzes worden genomen dan hebben we slecht nieuws voor de koffie liefhebbers onder je werknemers. Overvolle waterkokers zorgen gemiddeld voor 68 miljoen euro aan extra kosten door de extra energie die nodig is om veel water tegelijk te verwarmen. Zorg er dus voor dat je werknemers verstandig omgaan met de koffiepauzes en dat zij alleen de hoeveelheid water verwarmen die ze nodig hebben.

Je zou dit verder uit kunnen breiden naar andere apparaten die in de keuken worden gebruikt en hierbij kiezen voor energie-zuinige opties. Een vaatwasser die gedreven wordt door luchtdruk of die beschikt over droogopties die de vaatwasser automatisch uitschakelen na de spoelcyclus kunnen zorgen voor een besparing van 10% op je vaatwasser energiekosten.

Je zou je werknemers kunnen wijzen op vaatwasser etiquette zoals het pas aanzetten van het apparaat als het helemaal vol zit. Een paar tips en trucs op dit gebied kunnen een grote impact hebben op efficiënt gebruik van de keuken.

Wees verstandig met energiemanagement

Gebruik maken van een programmeerbare thermostaat maakt het makkelijk om de temperatuur te reguleren. Zowel geavanceerde als slimme meters kunnen bedrijfseigenaren helpen om hun energieverbruik beter te begrijpen en daarop gebaseerde aanpassingen aan te brengen, zelfs op afstand. Als het mogelijk is kan het ook de moeite waard zijn om de thermostaat op een plek te hangen waar beperkt toegang tot is zodat de temperatuur maar door een aantal mensen in het bedrijf kan worden gereguleerd.

Maak gebruik van belastingvoordelen

Je kunt in aanmerking komen voor belastingaftrek of vrijstelling als:

  1. De aard van jouw bedrijf betekent dat veel energie wordt verbruikt
  2. Je een kleine onderneming hebt die juist niet veel energie verbruikt
  3. De onderneming bewuste keuzes maakt wat betreft energie efficiënte technologie (ook wel bekend als de Climate Change Levy)

Introduceer flexibele werktijden of thuiswerken

Ooit werden flexibele werktijden of thuiswerken gezien als een droom die maar voor een beperkt aantal werknemers was weggelegd.

Maar met de huidige pandemie is thuiswerken wereldwijd de norm geworden voor de meeste werknemers. Deze verschuiving is natuurlijk uit noodzaak gemaakt, maar nog lang voor de pandemie er was werd er al over gesproken met betrekking tot een energie efficiënte werkvloer.

Met minder werknemers op kantoor en dus minder apparaten die aangezet moeten worden (om nog maar niet te spreken over veel minder gezette kopjes thee) betekent dit een goede stap in de richting van efficiënt verbruik. Na 18+ maanden thuiswerken ziet het ernaar uit dat deze werkvorm nog lang in beeld zal blijven.

Zorg voor betrokken werknemers

Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven meer dan 300 miljoen per jaar kunnen besparen als werknemers worden onderwezen over en betrokken bij de voordelen van energie efficiëntie.

Weeg de voor-en nadelen van oplaadpunten tegen elkaar af

Verder onderzoek wijst uit dat een groot deel van de bevolking stiekem hun telefoon oplaadt bij de plaatselijke kroeg of bibliotheek. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dit op jaarlijkse basis voor ongeveer 12.5 miljoen euro aan kosten voor grote bedrijven.

Hoge rekeningen betalen voor andermans energieverbruik is verre van ideaal te noemen. Maar voordat je mensen gaat verbieden om op jouw terrein hun telefoon op te laden moet je bedenken dat 14% van alle klanten zegt dat ze in ruil voor het opladen meer zullen uitgeven bij jouw bedrijf.

Begrijp je energierekening

Het spreekt voor zich dat je ook na alle voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen simpelweg een veel te hoge energierekening betaalt.

Met zoveel verschillende soorten contracten, premies en extra kosten die je erbij moet optellen, is het belangrijk om precies te begrijpen waaruit je energierekening is opgebouwd.

 

Meer informatie voor jou als ondernemer lees je onder andere in de volgende artikelen:

Vergeet niet om de rest van de SEFE Energy blogs en nieuwsberichten te bekijken. Om meer te weten te komen over ons aanbod in zakelijke energie kun je daarnaast een bezoek brengen aan onze homepage of ons bellen op 0800-4297766.

De visies, meningen en standpunten die in dit artikel zijn opgenomen zijn enkel die van onze externe content-providers en vertegenwoordigen niet die van SEFE Energy. De juistheid, compleetheid en geldigheid van uitingen in dit artikel zijn niet gegarandeerd. SEFE Energy stelt zich niet aansprakelijk voor fouten, weglatingen of representaties.

opens in new window