Energiebedrijven zetten in op extra energiebesparing voor huishoudens (1)

23 mei 2017

Terug naar Informatie & Nieuws

Energiebedrijven zetten in op extra energiebesparing voor huishoudens (1)

Leveranciers bieden hun klanten vanaf 2018 maandelijks inzicht in hun energieverbruik. Uit internationaal onderzoek blijkt dat hiermee gemiddeld 3% op het energieverbruik in Nederland kan worden bespaard. Dit levert een voordeel op van gemiddeld 45 euro per jaar. Het gaat daarbij om klanten bij wie een slimme meter is geplaatst.

Dit is een van de kernpunten van het Besparingsconvenant Gebouwde Omgeving dat vandaag is getekend door Energie-Nederland, de Ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken, Netbeheer Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en UNETO-VNI.

Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland: “Wij hebben goed gekeken hoe we kunnen leren van het buitenland. Ierse cijfers lieten ons zien dat een maandelijks bericht aan klanten bijna 3% meer besparing geeft dan een tweemaandelijks overzicht zoals we nu in Nederland hanteren. Daarom zetten we nu de stap om dat voorbeeld te volgen. Ook gaan we de inhoud van het bericht verder verbeteren. Klanten krijgen zo vaker en beter inzicht in hun verbruik. Volgens ECN kan die stap ook in Nederland ervoor zorgen dat klanten 3% gaan besparen. Die besparing betekent een voordeel van gemiddeld 45 euro per klant op de jaarlijkse energierekening”.

Een ander belangrijk onderdeel van het convenant is dat leveranciers hun klanten actief gaan informeren over besparingsproducten en –diensten met directe feedback over het gebruik of slimme aansturing van de CV-ketel. Daarbij gaat het om producten als in-home displays, inzicht-apps via smart phones en slimme thermostaten. Toepassing van deze producten en diensten kan zorgen voor nog eens 3% extra besparing bovenop het maandelijkse overzicht van energieverbruik. In het convenant is afgesproken dat in 2020 750.000 huishoudens deze slimme diensten en producten hebben geactiveerd of geïnstalleerd.

De afspraken uit dit convenant moeten leiden tot 10PJ extra energiebespraring in de gebouwde omgeving eind 2020. Die besparing staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens. Hiermee leveren de partijen een bijdrage aan de realisatie van het afgesproken doel van 100 PJ besparing uit het Energieakkoord. Het Rijk stelt 160 miljoen euro extra subsidie beschikbaar om dit doel te realiseren.

Bron: Energie Nederland

Lees hier de volledige tekst van het convenant en de aanbiedingsbrief.

opens in new window